Közlemény a folyamatban lévő törvénymódosítással kapcsolatban

A lehető legtisztább kép kialakítása és a félreértések elkerülése érdekében szeretnénk egyértelműsíteni a Köznevelési Törvény aktuális módosításával kapcsolatban az eddigiekben történt folyamatokat. Kérjük a korábban megjelentetett elemzés tartalmát jelen közleményünkkel együtt értelmezni.

Az EMMI Oktatási Államtitkárság 2019. október 30-ra összehívta az alternatív intézmények képviselőit annak érdekében, hogy tájékoztatást adjon a tervezett módosításokkal kapcsolatban. A Magyar Waldorf Szövetség részéről Marosváry Péter, a Szövetség elnöke vett részt a találkozón. A tájékoztatón az hangzott el, hogy a Minisztérium azt tervezi, hogy változtat a jelenlegi gyakorlaton, miszerint a Miniszter határozatban hagyja jóvá az alternatív kerettanterveket, óvodapedagógiai programokat, és közzéteszi azokat, majd ez alapján az iskolák és óvodák elkészítik a pedagógiai programjukat, nevelési tervüket, azután egy komplex kormányhivatali engedélyezési folyamat során kezdhetik meg működésüket. Az hangzott el, hogy egyszerűsíteni szeretnék az eljárást, így – a külföldi intézmények magyarországi működésének engedélyezéséhez hasonlóan – az egyes intézmények engedélyezési folyamata egyetlen eljárás keretében a tárca részéről történne a jövőben (úgy, hogy az átállás során a meglévő iskoláknak, óvodáknak is újra engedélyt kell kérniük). Azzal együtt, hogy ennek a pontos adminisztrációs folyamatát még nem látjuk, egy ilyen új rendszer hordozhatja annak a lehetőségét, hogy az egyes intézmények helyi sajátosságai akár könnyebben megjelenhessenek a programokban.

A törvény egyes szakaszainak hatályon kívül helyezése egyébként érinti a nyári törvénymódosítás egyes akkor vitatott pontjait is, így nem szükséges a kerettantervek féléves bontásának elkészítése sem.

A tájékoztatón arról azonban nem esett szó, hogy ez azzal is járna, hogy a számunkra létfontosságúnak tekintett 9. §-ból kikerülnének azok a garanciák, melyek megadják a kereteit annak, hogy milyen területeken tudják az alternatív intézmények érvényesíteni a sajátosságaikat, és a többi részletet tekintve (pl. hogy megszűnik az intézmények fellebbezési joga, illetve, hogy a törvény milyen területen enged teret a Miniszternek az egyéni működés elfogadására) sem jutottunk információhoz. Mivel a tájékoztatón a jogszabályt érintő szövegszerű módosításokról nem esett szó, ezért részünkről a helyszínen történő azonnali, megalapozott reflektálás sem tudott megjelenni.

Bízunk benne, hogy a napokban esedékes minisztériumi találkozón sikerül megnyugtató megoldást találnunk a kérdésben. Azt is szeretnénk hozzátenni, hogy egyértelműen érzékeljük a Minisztérium részéről annak a szándékát, hogy az alternatív intézmények ne lehetetlenüljenek el. Azt viszont fontosnak tartanánk, hogy ez jogszabályi szinten is érzékelhető legyen.

Magyar Waldorf Szövetség