Összefogás egy álomért

Marosváry Dorka vagyok, volt Fészek iskolás diák.
Talán onnan kezdeném, hogy egy kicsit elhúzódott a tizenkettedikes éves munkám, mert azok a kérdések, gondolatok, problémák, amik akkor megszülettek bennem, azóta sem hagynak nyugodni.
Akkor a Cigánykérdés(em) címet adtam neki, és azt kutattam, hogy ez a probléma hogyan van jelen a mai magyar társadalomban. Olyan helyeken jártam, ahol addig soha: házakban, amiknek nem volt ablaka, ahol nem volt sem ágy, se játékok, ahol egyszerre tízen laktak, köztük sok-sok gyerek. Akkor ez sokkoló volt számomra, nem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet így élni….
Azóta sok minden történt, szereztem egy tanári diplomát, és úgy döntöttem, hogy munkámban ezeket az embereket szeretném támogatni. Már több éve az Igazgyöngy Alapítványnál dolgozom: egy olyan határ menti zsákfaluba járok minden második héten, ahol az emberek többsége generációk óta mélyszegénységben él.
Bár az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolának indult, egy évtizede a gyerekek mellett a szülőkkel is foglalkozunk: közösséget építünk, munkahelyet adunk, segítünk abban, hogy olyan emberek váljanak a szülőkből, akik képesek irányítani saját és gyermekeik sorsát.
Az Igazgyöngynek van egy társadalmi vállalkozása is, ami a SZUNO nevet kapta – ez romani nyelven álmot jelent. A SZUNO vállalkozásban a szülők a gyermekeik rajzát festik, hímzik a termékekre. Ezzel közösséget teremtünk, képességet fejlesztünk, munkát adunk, ami kiutat jelenthet nekik egy tervezhetőbb jövő felé.
És hogy miért írtam le mindezt? Részben azért, mert hiszek abban, hogy a Waldorf közösségben sok olyan ember van, aki maga is tenni akar azért, hogy élhetőbb legyen a társadalmunk. Mert talán abban egyetérthetünk, hogy amikor munkát adunk valakinek, akinek korábban soha nem volt, azzal nem csak az ő és a családja jövőjét, hanem a közös jövőnket is építjük.
Végül szeretném felhívni a figyelmeteket egy kezdeményezésre, amellyel egy kicsit most mindenki tehet ezért: idén karácsonykor több profi vállalkozás összefogott, hogy közösen támogassák a SZUNOt. Ebből az összefogásból 15 csodaszép doboz született, amikre most mindenki licitálhat.
Nagyon örülnék neki, ha néhány doboz a Waldorf-közösségben találna gazdára!
További információkat az eseménnyel kapcsolatban ezen a linken találtok: https://sites.google.com/view/igazgyongylicit/f%C5%91oldal
Az Igazgyöngy Alapítvány honlapja: https://igazgyongyalapitvany.hu/
A csodás SZUNO termékeket pedig itt találjátok: https://szuno.com/
Áldott Adventet kívánok mindenkinek!
Marosváry Dorka