“Ez olyan Waldorfos…” Vagy mégsem?

Kerti Janka, a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium 12. osztályos diákjának kutatása az állami és a Waldorf középiskolásokról

Waldorf iskolás, tizenkettedikes diákként számtalan véleménnyel találkoztam már a Waldorf pedagógiáról és az ott tanuló diákokról. Például gyakran hallottam, hogy “a Waldorfosok nem tanulnak eleget”, “a Waldorfban sok a művészi gyerek, de más irányba már nem igazán lehet onnan továbbtanulni”, vagy, hogy “a Waldorfosok olyanok, mint a hippik”, és még sorolhatnám. 

Viszont nem csak külsősöknek él egy képzet a fejében arról, milyenek a Waldorfosok, hanem maguknak a Waldorfosoknak is. Azt vettem észre, hogy az diáktársaim gyakran mondják bizonyos iskolai feladatokra, hogy “ez nagyon Waldorfos”. Mondjuk, akkor,  ha el kell készíteni agyagból valamit, amiről tanultak. Illetve olyat is nem egyszer hallottam, hogy egy öltözködési stílusra mondják, hogy Waldorfos. Többször is előfordult, hogy egy idegenről, akit csak megláttak az utcán, azt feltételezték, hogy Waldorf-diák, mert az illető hosszú szoknyát és kötött pulcsit viselt. 

Több esetben találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a Waldorfba járóknak elképzelésük van arról, hogy miben különböznek ők a hagyományos iskolás tanulóktól. Gyakori az a vélekedés, hogy az “államisok” többet sminkelnek, vagy több időt töltenek a telefonjukon.

Elkezdett érdekelni, hogy vajon ezekből a képzetekből, sztereotípiákból mi igaz? És vajon honnan eredhetnek? 

Annak érdekében, hogy ezekre megtudjam a választ, először interjút készítettem 43 emberrel arról, hogy szerintük milyen különbségek vannak az állami iskolás és a Waldorf iskolás diákok között. Közülük 6-an állami, vagy egyházi iskolába járnak, a többiek mind Waldorfhoz köthetők.

Ezt követően az interjúk eredményei alapján egy online kérdőívet állítottam össze, melynek  keretén belül 113 állami és 90 Waldorf középiskolás diákot kérdeztem meg. A felmérésben szerepeltek szabadidő eltöltéssel, iskolához való hozzáállással, stressz-szel, öltözködéssel, illetve pályaválasztással kapcsolatos kérdések. 

Jelen cikkben egy kis ízelítőt szeretnék adni ebből az igen részletes kutatásból, felvillantva az érdekesebb eredményeket, akár megerősítették, akár cáfolták a feltételezéseket.

A CIKK ITT OLVASHATÓ.