Ujváry Berta
Textiltervező művész

Melyik Waldorf-iskolába jártál?
Göllner Máriai Regionális Waldorf Gimnázium és AMI
Melyik évben érettségiztél? 2017
Milyen pozitív vagy negatív élményeid, emlékeid vannak a Waldorf-iskoláról? Nagyon pozitívan éltem meg a tanárok és diákok közötti kölcsönös tiszteletet, és azt, hogy bármikor tudtam kérdezni. Nem volt rossz kérdés, emiatt nagyon sokat tudtam tanulni, és kiteljesedni. Nagyon hálás vagyok azért a bizalomért és támogatásért, amit a tanáraimtól kaptam érettségi előtt, és pályaválasztás során.
A Waldorf-iskola után merre indultál tovább? (Önkéntesség, továbbtanulás, munka, utazás stb.) Érettségi után rögtön egyetemre mentem, a BA és MA képzést a MOMÉ-n végeztem textiltervezés szakon. Emellett rengeteg különböző alkalmi munkát vállaltam, részben az önállósódás miatt, részben azért, hogy minél több munkafolyamatot, ágazatot megismerhessek.
Hol tanultál tovább? Milyen szakon? (többet is megadhatsz)
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezés BA, MA
Most milyen területen dolgozol? Mi a foglalkozásod? Ha vállalkozásod van, azt is bemutathatod – akár elérhetőségekkel is (egy kis ingyen reklám 🙂 )! Jelenleg a MOME szövőműhelyében oktatok mint művésztanár. Én tartom a gyakorlati órákat a hallgatóknak, emellett karbantartom a szövőszékeket, tananyagokat írok. Másodállásként és szerelem projektként egyedi megrendelésekre, valamint kiállításokra tervezek és gyártok szövött anyagokat.
Mi vált előnyödre a Waldorf-iskolában megszerzett képességekből, tudásból a továbbtanulás, vagy a munkád során? Az, hogy kiskoromban megszerettették velem a tanulást, és megértettem, hogy magam miatt tanuljak, hihetetlen előny volt az egyetemen. Emellett persze nagyon sokat számított a kreatív oktatás, különböző kézműves technikák ismerete, valamint az ezekből megtanult gondolkodásmód korai kialakulása. Harmadik, mai napig profitáló előnye a Waldorfnak a prezentálás, közönség előtti előadás.
Származott-e hátrányod abból valaha, hogy Waldorf-iskolába jártál a továbbtanulás, vagy a munkád során? Ha igen, mi volt az? Néha, amikor megtudták, hogy Waldorfba jártam, előítéletekkel kezeltek, hogy biztos nem tudok matekozni, megoldani bizonyos problémákat, emiatt talán többet kellett bizonyítanom az ilyen szituációkban.
Van egy jó sztorid, aminek köze van ahhoz, hogy Waldorf-iskolába jártál? Az egyetemi felvételimen szóba került az antropozófia, és nagyon meglepődtek, hogy ismertem, sőt sokat is beszéltem róla. Ami nekem a 16 év alatt természetessé vált, másoknak egy alig ismert pedagógiai módszer.