Molnár Blanka PhD
Humánökológus

Melyik Waldorf-iskolában végeztél? Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola, AMI és Gimnázium
Melyik évben? 2011
A Waldorf-iskola után hol tanultál tovább? Milyen szakon?  SZTE Társadalmi tanulmányok BA, ELTE Humánökológia MA, PTE Filozófia Doktori Iskola PhD
Mi vált előnyödre a Waldorf-iskolában megszerzett képességekből, tudásból a továbbtanulás, vagy a munkád során? Nehéz röviden összefoglalni, csupán felsorolásszerűen néhány, amiket az egyetemen tapasztaltam, és azt gondolom, a Waldorfhoz kapcsolódnak: – merek kérdezni – nem bemagolni, hanem megérteni és elsajátítani igyekszem a tanultakat – csoportmunka, együttműködés területén van tapasztalatom – kiselőadást tartani, több ember előtt beszélni, előadni: már sok gyakorlatot szereztem benne a Waldorfban (és ami 8. osztályos koromban még nehezen ment, abban a gimnáziumi évek alatt sokat fejlődtem, így amire egyetemre mentem, már rutinos voltam benne). És ami talán az egyik legfontosabb számomra: annyi Waldorf-iskolai projekt, feladat, alkotómunka van mögöttem különböző területeken, amelyekkel sikeresen megküzdöttem vagy együtt megküzdöttünk az osztállyal, hogy ha újat akarok létrehozni, egy ötletemet megvalósítani, ezekből a tapasztalatokból, élményekből merítkezve bátran bele merek vágni, hiszen számtalanszor tapasztaltam már, hogy érdemes megpróbálni.
Származott-e hátrányod abból valaha, hogy Waldorf-iskolába jártál a továbbtanulás, vagy a munkád során? Ha igen, mi volt az? Soha, eddig csak az előnyeit tapasztaltam. Talán az egyetlen nehézség – de ezt pozitívumként értékelem és nem bánom -, hogy nehezen fogadom el az olyan intézményi működést, ami nem “emberi”, amiben nem kezelnek mindenkit egyenrangúan, pozícióból fakadóan lekezelően beszélnek a másikkal, kikövetelik a tiszteletet, miközben emberileg nem vívták ki maguknak stb. Ez mindig nagyon bosszant, hiszen én óvodától érettségiig megtapasztaltam, hogy lehet emberhez méltóan is bánni egymással és együttműködni, együtt dolgozni, nem lesz attól kevésbé hatékony vagy eredményes a munka. A problémákat, konfliktusokat is meg lehet vitatni egymással egyenrangúan, ehhez szoktam hozzá, és nyilván rossz látni és tapasztalni, hogy sajnos ennek még nagyon sok helyen nincs meg a kultúrája. Ellenben az motivál, hogy lehet tenni érte.
Most milyen területen dolgozol? Mi a foglalkozásod? Ha vállalkozásod van, azt is bemutathatod – akár elérhetőségekkel is (egy kis ingyen reklám 🙂 )! A 8. osztályos éves munkám óta foglalkoztat a fenntarthatóság témája – szeretném megérteni az ökológiai válság mögött meghúzódó társadalmi okokat, folyamatokat és megismerni a változtatási, cselekvési lehetőségeket. 2016-ban humánökológusként végeztem az ELTE Társadalomtudományi Karán, és már az egyetemi éveim alatt kirajzolódott előttem, hogy az oktatás, nevelés ügyével ez szorosan összekapcsolódik, és ezen a területen szeretnék dolgozni. 2013 és 2017 között civil szervezeti munkámban egyetemistáknak és fiatal felnőtteknek tartottam szemléletformáló foglalkozásokat, 2015 óta pedig alkalmi óraadóként középiskolákban (elsősorban Waldorfban) tartok humánökológiai témájú órákat, projekthetet, melyek kapcsán lehetőségem nyílik a tananyagok és a módszerek kidolgozására is. A kérdéskör elméleti kutatása is foglalkoztat, 2022 májusában fejeztem be egy PhD-képzést, a disszertációm témája a fenntarthatóság mint nevelésfilozófiai probléma volt. 2022. július óta félállásban a Magyar Waldorf Szövetségnél dolgozom mint Waldorf Alumni területfelelős. Az Országos Waldorf Alumni szervezői csapatának 2017 óta vagyok a tagja, ez egy másik, számomra fontos terület, amivel a fenntarthatóságra nevelés mellett szívesen foglalkozom.
Van egy jó sztorid, aminek köze van ahhoz, hogy Waldorf-iskolába jártál? Waldorf-iskolásként azért többször megkaptam a kérdést, hogy nálunk tényleg nincs-e házi, zsírkrétával írunk-e még gimnáziumban is, nálunk nincsenek-e szabályok, mindent szabad-e, sőt, egyszer azt is megkérdezték, hogy oda nem “fogyatékosok” járnak-e. Ilyenkor mindig nehezen állom meg, hogy ne javítsam ki a kérdezőt: zsírkrétával SOHA nem írtunk, csakis méhviasz-krétával. 🙂