WOW day

Idén is, ahogy az elmúlt években szeptember 29. és november 29-e között szerveződik a WOW nap, amelyhez világszerte csatlakozhatnak Waldorf-intézmények és diákjaik. Ha szeretnél csatlakozni és egy jótékonysági rendezvényt tartani, ahol résztvevő, néző és támogatott egyaránt jól érzi magát, itt megteheted: https://www.freunde-waldorf.de/wow-day/anmelden/

Hogy mi is a WOW nap? Ezen a napon a Waldorf-iskolák és óvodák gyermekei kézműveskednek, előadásokat tartanak, zenélnek, s a rendezvényen összegyűlt felajánlásokat a világ egy másik pontján lévő, rászoruló Waldorf-intézménynek ajánlják fel.

A 2015-ös WOW nap mozgalomhoz Magyarországról a budapesti Göllner Mária Waldorf Regionális Gimnázium, a Kispesti Waldorf Óvoda Általános Iskola és Gimnázium, a debreceni Napraforgó Waldorf Iskola és a Váci Waldorf Általános Iskola csatlakozott.

A Freunde der Erziehungskunst és együttműködő partnerei, a Szabad Waldorf Iskolák Szövetsége, és az Európai Tanács a Steiner Waldorf Oktatásért (ECSWE) támogatásával a kampány folyamatosan növekszik.

A diákok a WOW napon sokkal közelebb kerülnek egy adott nemzet kultúrájához, hiszen nem csupán elmélyednek az adott ország kultúrájában, hanem az együttes szervezéssel, tapasztalással maguk is részesei lesznek az idegen ország diákjai életének. Emellett az iskolások nem csak azt tanulják meg, hogy egy idegen kulturális világ felé érdeklődést mutassanak és másoknak segítsenek, hanem azt is megtapasztalják, hogy milyen amikor egy egész közösségben gondolkodva szerveződnek és saját ötleteiket konkrét tevékenységekbe ültetik át. Az 1994-ben megalakult WOW kezdeményezéssel eddig mintegy 3 millió eurót gyűjtöttek a gyerekek.

Az ötlet az “Európai Tanács Steiner Waldorf Education – ECSWE” értekezletén született meg Astrid Bjönness norvég Waldorf tanár elmeséléséből. Középiskolás diákjai kitalálták, hogy ők szeretnének úgy dolgozni egy nap, hogy az összegyűjtött pénzt felajánlják. Az értekezleten elhangzott ötletet továbbvitték, s míg a kezdeti években 20 iskola diákjai vettek részt, azóta évről-évre megduplázódik a létszámuk.

Ötletek:

bazárok

színházi- zenés- cirkuszi előadások

sütemények árusítása

festmények árusítása

alkalmi munkák- természetben

szemétszedés, takarítás

Ötlettár:

https://www.freunde-waldorf.de/fileadmin/user_upload/images/WOW_Reiter/2015_Ideen_f%C3%BCr_den_WOW-Day.pdf