Alumni – a magyarországi végzett Waldorf-diákok közössége

Elérhetőségünk

Facebook  Instagram Hírlevél-feliratkozás

Ha végzett Waldorf-diák vagy, és szeretnél Te is elérni más végzett waldorfosokat, csatlakozz az Országos Waldorf Alumni zárt Facebook-csoportjába! Itt értesülhetsz programokról, álláslehetőségekről, és Te is meg tudsz osztani mindenféle kérdést, kérést, Alumnit érintő témát.

Ha szívesen részt vennél szervezőként is az Alumni munkájában, vagy kérdéssel, ötlettel fordulnál hozzánk, örömmel várjuk a megkeresést!

Email-címünk: waldorfosvagyok@gmail.com / molnar.blanka@waldorf.hu

Céljaink

Szeretnénk összegyűjteni a magyarországi volt Waldorf-diákokat! Célunk, hogy segítsük a kapcsolatteremtést egymás között, valamint hogy lehetővé tegyük, hogy mások is megismerhessék: merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok?

Távlati célunk – más végzett diákokkal közösen – egy „waldorfos” közösségi tér létrehozása, rendezvénytérrel, könyvtárral, kávézóval, művészeti és kézműves foglalkozásokkal kínálva teret a találkozásra, feltöltődésre, alkotásra.

Történetünk

A Magyar Waldorf Szövetség 2015 őszén kezdett bele az Országos Waldorf Alumni (jelentése: öregdiákok, végzett diákok) szervezésébe. Ebbe a munkába kapcsolódtak be végzett Waldorf-diákok, akik azóta önálló, saját szerveződésű csapattá formálódtak.

Az Alumni szervezői mind végzett Waldorf-diákok, különböző Waldorf-iskolákból. Önkéntesen, szabadidőnkben szervezzük az Alumni programjait és működtetjük a közösségi oldalakat. 2022 júliusa óta csapatunk egyik tagja a Waldorf Szövetség munkatársaként már félállásban segíti ezt a munkát és az Alumni adatbázis építését.

Szerveztünk már jótékonysági főzést egy afrikai Waldorf-iskolának, tartottunk Waldorf Napot a Waldorfeszten, létrehoztuk az első Alumni Adventi kertet, és minden évben megrendezzük a Waldorf Educatio-t az érettségi, pályaválasztás előtt álló diákok és az érdeklődő szülők segítésére.

Projektjeink:

Alumni adatbázis építése

Azon dolgozunk, hogy elérjünk minden magyarországi végzett Waldorf-diákot. Ha még nem csatlakoztál, itt tudsz regisztrálni!

Már regisztráltál? Sokat segítesz kezdeményezésünknek, ha továbbítod az űrlapot barátaidnak, volt osztálytársaidnak!

Kép: Papp-Váry Zsuzsanna, egy volt waldorf-diák (1917-2010) A kép forrása, további fotók és érdekességek az első magyarországi Waldorf-iskoláról: Juhász József honlapja


Országos Waldorf Alumni és Diákújság

Részt veszünk az első Országos Waldorf Alumni és Diákújság, “A világba nézek én” megalkotásában és terjesztésében, valamint Alumnihoz kapcsolódó cikkekkel, interjúkkal készülünk minden lapszámban. Cikkek, interjúk, alkotások 8 magyarországi Waldorf-gimnázium jelenlegi és már végzett diákjaitól!

Lapszámunk egyelőre csak online elérhető. A weboldalt folyamatosan fejlesztjük, jelenleg még előfordulhat, hogy eleinte lassabban töltenek be a képek, de megéri várni. Jó olvasást kívánunk!

Waldorf Educatio

Hogyan tovább a Waldorf után? Segítség a pályaválasztás előtt álló diákoknak és érdeklődő szülőknek – beszélgetések végzett Waldorf-diákokkal, a legkülönbözőbb területekről és tapasztalatokkal.

A korábbi évek rendezvényeiről készült felvételek a honlapon vagy a Youtube-csatornánkon visszanézhetőek!

A következő Waldorf Educatio időpontja: 2023. október 21.

“Egy kis sziget a Waldorf után…”

Egy beszélgetőkör, amit végzett Waldorf-diákok hívtak életre a fiatal felnőttkori kihívások, útkeresés témájában. Állandó beszélgetőtársunk Silye Imre, a Keresztény Közösség lelkésze, aki antropozófus szemléletben tesz hozzá gondolatokat a beszélgetéshez. Várunk szeretettel minden érdeklődő fiatal felnőttet, nem csak végzett waldorfosokat!

Részletek, jelentkezés ezen a linken.

Waldorf baba-mama-papa kör

Végzett Waldorf-diákok és Waldorf iránt érdeklődő szülők igényére, egy olyan beszélgetőkör szervezésébe fogtunk, ahol már az óvoda előtt, a 0-3 éves kor közötti időszakban is kaphatnak segítséget a szülők, ha a Waldorf szemléletében szeretnék nevelni a piciket. Ahol beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek hasonló érdeklődésű anyukákkal-apukákkal. Nem csak végzett waldorfosoknak! A személyes, budapesti találkozók mellett tervezzük egy online kör elindítását is.

Jelentkezés, részletek ezen a linken!

Facebook-csoportunk, ahol a találkozón kívül, illetve a távolabb lakók is tudnak kapcsolódni, tapasztalatot és hasznos infókat cserélni: ezen a linken.

Waldorf-ünnepek a Waldorf után

Szeretnénk, hogy az iskolai éveink után, felnőttként is tudjunk kapcsolódni a diákként oly’ szépen megélt évkör ünnepeihez, hogy fel tudjuk eleveníteni vagy újraalkotni az iskolai hagyományokat. Ennek szellemében szerveztük meg 2022 decemberében az első Alumni Adventi kertet (más néven spiráljárást).

2023-ban a december 9-i hétvégén tervezzük újra megtartani.

Waldorf-iskolák segítése

Waldorf-iskolákat segítünk azzal, hogy kérésükre öregdiákokat invitálunk nyílt napokra, beszélgetésekre, ahol az érdeklődő szülők vagy diákok személyesen kérdezhetnek az iskolai és érettségi utáni tapasztalatainkról, ezzel – reményeink szerint – eloszlatva félelmeiket. Ez különösen fontos feladat a kisebb, vidéki, vagy induló Waldorf-iskoláknál, ahol még nem eléggé ismert ez a pedagógia, és a tapasztalatok szerint erősebben jelen vannak a sztereotípiák, mint ahol már régebb óta működik több Waldorf-iskola és gimnázium is.

A kéréseket közzétesszük az Alumni csatornáin és a jelentkezőket segítünk összekötni az iskolai események szervezőivel. Email-címünk: waldorfosvagyok@gmail.com

Utak a Waldorf után

Merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok? Ezen az oldalon összegyűjtöttünk sok-sok interjút, cikket, videót és kutatást a témában, hogy segítsük a tájékozódást. Ha ismersz olyat, ami hiányzik a listából, megköszönjük, ha elküldöd nekünk: molnar.blanka@waldorf.hu

  • Videók:

Alumni TED előadások és beszélgetések végzett Waldorf-diákokkal a Youtube-csatornánkon!

  • Bemutatkozások:

Végzett Waldorf-diákok mesélnek Waldorf utáni útjukról, a legkülönbözőbb szakmákban és területeken. Már több mint 40 bemutatkozást olvashattok honlapunkon!

  • Cikkek, interjúk:

Egészségtől közösségig és visszaGergely Anna Jázmin (végzett Waldorf-diák) írása az Új Pedagógiai Szemle 2023/1–2. számában (2023)

Mi vár ránk az érettségi után?Interjú két állami és két Waldorf-iskolában végzett diákkal (2023)

Szabadság, mi ha történikInterjú Paulovics Dáviddal (végzett Waldorf-diák), aki jelenleg Franciaországban fizikus doktorandusz (2023)

Két év online oktatás után – csak látni és megtapasztalni a világot!Interjú Tatár Pálmával (végzett Waldorf-diák), aki érettségi után “gap year”-re ment külföldre (2023)

Három a Köbön: Közösségből közösségbeInterjú három végzett Waldorf-diákkal (2022)

Waldorf után az egyetemenInterjú egy BME-n végzett Waldorf-diákkal (2020)

  • Kutatások: 

Végzett Waldorf-diákok munkaerőpiaci elhelyezkedése és stresszel szembeni megküzdése (2023)

Sorskövetés a Waldorf után (1. rész) – Kell-e kutatni a Waldorf-diákok érettségi eredményeit, továbbtanulását, életben való “beválását”? (2023)

A Waldorf-diákok 2022-es érettségi eredményei, összehasonlítva az országos középiskolai és gimnáziumi eredményekkel (2023)

„Van élet” a Waldorf után? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása (2020) – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása

Hova tovább Waldorf-diák? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása 2. rész (2020) – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása

25 év mérlege a Hámori Waldorf Iskolában végzett diákok szemszögéből (2017) – Érettségi eredmények, továbbtanulási arányok és a végzett diákok visszajelzései


Kép: pixabay

…Végzett Waldorf-diákként Te is szívesen mesélnél a tapasztalataidról?

Kérjük, küldd el bemutatkozásod az alábbi űrlapon: