Alumni – a magyarországi végzett Waldorf-diákok közössége

Elérhetőségünk

Facebook  Instagram Hírlevél-feliratkozás

Ha végzett Waldorf-diák vagy, és szeretnél Te is elérni más végzett waldorfosokat, csatlakozz az Országos Waldorf Alumni Facebook-csoportjába! Itt értesülhetsz programokról, álláslehetőségekről, és Te is meg tudsz osztani mindenféle kérdést, kérést, Alumnit érintő témát.

Ha szívesen részt vennél szervezőként is az Alumni munkájában, vagy kérdéssel, ötlettel fordulnál hozzánk, örömmel várjuk a megkeresést!

Email-címünk: waldorfosvagyok@gmail.com / molnar.blanka@waldorf.hu

Céljaink

Szeretnénk összegyűjteni a magyarországi volt Waldorf-diákokat! Célunk, hogy segítsük a kapcsolatteremtést egymás között, valamint hogy lehetővé tegyük, hogy mások is megismerhessék: merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok?

Távlati célunk – más végzett diákokkal közösen – egy „waldorfos” közösségi tér létrehozása, rendezvénytérrel, könyvtárral, kávézóval, művészeti és kézműves foglalkozásokkal kínálva teret a találkozásra, feltöltődésre, alkotásra.

Történetünk

A Magyar Waldorf Szövetség 2015 őszén kezdett bele az Országos Waldorf Alumni (jelentése: öregdiákok, végzett diákok) szervezésébe. Ebbe a munkába kapcsolódtak be végzett Waldorf-diákok, akik azóta önálló, saját szerveződésű csapattá formálódtak.

Az Alumni szervezői mind végzett Waldorf-diákok, különböző Waldorf-iskolákból. Önkéntesen, szabadidőnkben szervezzük az Alumni programjait és működtetjük a közösségi oldalakat. 2022 júliusa óta csapatunk egyik tagja a Waldorf Szövetség munkatársaként már félállásban segíti ezt a munkát és az Alumni adatbázis építését.

Szerveztünk már jótékonysági főzést egy afrikai Waldorf-iskolának, tartottunk Waldorf Napot a Waldorfeszten, létrehoztuk az első Alumni Adventi kertet, és minden évben megrendezzük a Waldorf Educatio-t az érettségi, pályaválasztás előtt álló diákok és az érdeklődő szülők segítésére.

Projektjeink:

Alumni adatbázis építése

Kép: Papp-Váry Zsuzsanna, egy volt waldorf-diák (1917-2010) A kép forrása, további fotók és érdekességek az első magyarországi Waldorf-iskoláról: Juhász József honlapja

Azon dolgozunk, hogy elérjünk minden magyarországi végzett Waldorf-diákot. Ha még nem csatlakoztál, itt tudsz regisztrálni!

Országos Waldorf Alumni és Diákújság

A világba nézek én az első országos Waldorf Alumni és Diákújság. Cikkek, interjúk, alkotások 8 magyarországi Waldorf-gimnázium jelenlegi és már végzett diákjaitól!

A „világba nézünk”, a Waldorfon innen és túl: Waldorf-iskolák életébe pillantunk, Waldorf utáni utakról mesélünk, minket foglalkoztató, aktuális témákba mélyedünk, „a Waldorf világában” született kezdeményezések hírét, alkotásokat és gondolatokat osztunk meg az újság lapjain egymással és minden érdeklődővel, akit lapszámunk megtalál. Újságunk egyelőre csak online elérhető.

Az első lapszámot itt találjátok, vagy ide kattintva le tudjátok tölteni pdf-ben is.

A második lapszámot ide kattintva tudjátok letölteni pdf-ben.

Jó olvasást kívánunk!

Waldorf Educatio

Kép: “Szabad tér”: egyéni beszélgetési lehetőség öregdiákokkal a 2022-es Waldorf Educatio-n

A rendezvény célja, hogy segítse az érettségi, pályaválasztás előtt álló Waldorf-diákokat és az érdeklődő szülőket. Célunk továbbá, hogy a Waldorf iránt érdeklődők válaszokat kaphassanak a “Waldorf utáni élettel” kapcsolatos kérdéseikre.

2018 óta minden évben megtartjuk a rendezvényt, 2021 óta pedig rögzítjük is  a program egy-egy előadását, beszélgetését, melyek  a Youtube-csatornánkon visszanézhetőek! 

Részletek: www.waldorfeducatio.hu

A következő Waldorf Educatio tervezett időpontja: 2024. október 19.

“Egy kis sziget a Waldorf után…”

Egy beszélgetőkör, amit végzett Waldorf-diákok hívtak életre a fiatal felnőttkori kihívások témájában. Állandó beszélgetőtársunk Silye Imre, a Keresztény Közösség lelkésze, aki antropozófus szemléletben tesz hozzá gondolatokat a beszélgetéshez. Várunk szeretettel minden érdeklődő fiatal felnőttet, nem csak végzett waldorfosokat!

Részletek, jelentkezés ezen a linken.

Waldorf baba-mama-papa kör

Kép: A budapesti Waldorf baba-mama-papa kör helyszíne

Végzett Waldorf-diákok és Waldorf iránt érdeklődő szülők igényére, egy olyan beszélgetőkör szervezésébe fogtunk, ahol már az óvoda előtt, a 0-3 éves kor közötti időszakban is kaphatnak segítséget a szülők, ha a Waldorf szemléletében szeretnék nevelni a piciket. Ahol beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek hasonló érdeklődésű anyukákkal-apukákkal és a meghívott vendégeinkkel.

A személyes, budapesti találkozók mellett tervezzük egy online kör elindítását is. Jelentkezés, részletek ezen a linken!

Facebook-csoportunk, ahol a találkozón kívül, illetve a távolabb lakók is tudnak kapcsolódni, tapasztalatot és hasznos infókat cserélni: ezen a linken.

Waldorf-ünnepek a Waldorf után

Kép: Alumni Adventi kert (spiráljárás) 2022-ben

Szeretnénk, hogy az iskolai éveink után, felnőttként is tudjunk kapcsolódni a diákként oly’ szépen megélt évkör ünnepeihez, hogy fel tudjuk eleveníteni vagy újraalkotni az iskolai hagyományokat. Ennek szellemében szerveztük meg 2022 decemberében az első Alumni Adventi kertet (más néven spiráljárást).

2023-ban december 2-án tartjuk. Részletek itt, jelentkezés ezen a linken!

Waldorf-iskolák segítése

Kép: volt Waldorf-diákok beszélgetése az érdeklődő szülőkkel a bálványosi Waldorf-iskolában, 2023-ban

Waldorf-iskolákat segítünk azzal, hogy kérésükre öregdiákokat invitálunk nyílt napokra, beszélgetésekre, ahol az érdeklődő szülők vagy diákok személyesen kérdezhetnek az iskolai és érettségi utáni tapasztalatainkról, ezzel – reményeink szerint – eloszlatva félelmeiket. Ez különösen fontos feladat a kisebb, vidéki, vagy induló Waldorf-iskoláknál, ahol még nem eléggé ismert ez a pedagógia, és a tapasztalatok szerint erősebben jelen vannak a sztereotípiák, mint ahol már régebb óta működik több Waldorf-iskola és gimnázium is.

A kéréseket közzétesszük az Alumni csatornáin és a jelentkezőket segítünk összekötni az iskolai események szervezőivel. Email-címünk: waldorfosvagyok@gmail.com

Utak a Waldorf után

Merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok? Ezen az oldalon összegyűjtöttünk sok-sok interjút, cikket, videót és kutatást a témában, hogy segítsük a tájékozódást. Ha ismersz olyat, ami hiányzik a listából, megköszönjük, ha elküldöd nekünk: molnar.blanka@waldorf.hu

  • Videók:

Kép: Beszélgetés volt Waldorf-diákokkal az Online Waldorf Educatio-n 2021-ben

Alumni TED előadások és beszélgetések végzett Waldorf-diákokkal a Youtube-csatornánkon!

  • Bemutatkozások:

Végzett Waldorf-diákok mesélnek Waldorf utáni útjukról, a legkülönbözőbb szakmákban és területeken. Már több mint 40 bemutatkozást olvashattok honlapunkon!

  • Cikkek, interjúk:

Olyat alkot az ember, ami szeretetből jönInterjú Csomor Csengével (cukrász, volt Waldorf-diák) (2023). A világba nézek én, 2. szám, 28 – 39. oldal

Ha az ember szívvel-lélekkel csinálja és az az ő útja, akkor igenis lehet eredményeket elérniInterjú Almási Fannival (vállalkozó, volt Waldorf-diák) (2023). A világba nézek én, 2. szám, 40 – 55. oldal

Egészségtől közösségig és visszaGergely Anna Jázmin (Waldorf-pedagógus, végzett Waldorf-diák) írása az Új Pedagógiai Szemle 2023/1–2. számában (2023)

Mi vár ránk az érettségi után?Interjú két állami és két Waldorf-iskolában végzett diákkal (2023). A világba nézek én, 1. szám

Szabadság, mi ha történikInterjú Paulovics Dáviddal (végzett Waldorf-diák, jelenleg Franciaországban fizikus doktorandusz) (2023). A világba nézek én, 1. szám

Két év online oktatás után – csak látni és megtapasztalni a világot!Interjú Tatár Pálmával (végzett Waldorf-diák), aki érettségi után “gap year”-re ment külföldre (2023). A világba nézek én, 1. szám

Három a Köbön: Közösségből közösségbeInterjú három végzett Waldorf-diákkal (2022)

Waldorf után az egyetemenInterjú egy BME-n végzett Waldorf-diákkal (2020)

  • Kutatások: 

Végzett Waldorf-diákok munkaerőpiaci elhelyezkedése és stresszel szembeni megküzdéseEgy szakdolgozati kutatás eredményei (2023)

Sorskövetés a Waldorf után (1. rész)Kell-e kutatni a Waldorf-diákok érettségi eredményeit, továbbtanulását, életben való “beválását”? Interjú a Sorskövetés munkacsoport két tagjával (2023). A világba nézek én, 1. szám

Sorskövetés a Waldorf után (2. rész)Kell-e kutatni a Waldorf-pedagógiát? – Interjú Mesterházy Máriával (2023).  A világba nézek én, 2. szám, 56 – 71. oldal

Sorskövetés a Waldorf után – felhívás – A Sorskövetés munkacsoport felhívása. A világba nézek én, 2. szám, 72 – 73. oldal (2023)

A Waldorf-diákok 2022-es érettségi eredményei, összehasonlítva az országos középiskolai és gimnáziumi eredményekkel (2023)

„Van élet” a Waldorf után? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása (2020)

Hova tovább Waldorf-diák? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása 2. rész – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása (2020)

25 év mérlege a Hámori Waldorf Iskolában végzett diákok szemszögéből – Érettségi eredmények, továbbtanulási arányok és a végzett diákok visszajelzései (2017)

 

…Végzett Waldorf-diákként Te is szívesen mesélnél a tapasztalataidról?

Kérjük, küldd el bemutatkozásod az alábbi űrlapon: