Alumni – a magyarországi végzett Waldorf-diákok közössége

Elérhetőségünk

Megtalálsz minket Instagramon, Facebookon, és fel tudsz iratkozni a hírlevelünkre is! Youtube-csatornánkon videókat is találsz.

Ha volt Waldorf-diákként szeretnél elérni más végzett waldorfosokat, csatlakozz az Országos Waldorf Alumni zárt Facebook-csoportjába

Ha szívesen csatlakoznál hozzánk, hogy Te is részt vegyél az Alumni programok szervezésében, vagy a saját ötletedet szeretnéd ebben a körben megvalósítani, örömmel várunk!

Önkéntesként megismerhetsz más volt Waldorf-diákokat is, és értékes tapasztalatokat szerezhetsz például a rendezvényszervezés, a közösségi média marketing vagy az újságírás területén. Mindeközben az Alumni közösség épülését és működését, tágabb értelemben pedig a magyarországi Waldorf-intézményeket segíted!

Elérhetőségünk: alumni@waldorf.hu / molnar.blanka@waldorf.hu

Céljaink

Az Országos Waldorf Alumni a magyarországi végzett Waldorf-diákok közössége, amelynek keretében azért dolgozunk, hogy az iskola elvégzése után is kapcsolatban tudjunk maradni egymással és a Waldorf-mozgalommal. Az „alumni” jelentése: öregdiákok, végzett diákok. Célunk, hogy segítsük a kapcsolatteremtést egymás között, valamint hogy lehetővé tegyük, hogy mások is megismerhessék: merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok?

Távlati célunk – más végzett diákokkal közösen – egy „waldorfos” közösségi tér létrehozása, rendezvénytérrel, könyvtárral, kávézóval, művészeti és kézműves foglalkozásokkal kínálva teret a találkozásra, feltöltődésre, alkotásra.

Történetünk

A Magyar Waldorf Szövetség 2015 őszén kezdett bele az Országos Waldorf Alumni szervezésébe. Ebbe a munkába kapcsolódtak be végzett Waldorf-diákok, akik azóta önálló, saját szerveződésű csapattá formálódtak.

Az Alumni  szervezői mind végzett Waldorf-diákok, különböző Waldorf-iskolákból, akik önkéntesen szervezik a programokat és segítik a projektek megvalósulását. 2022 júliusa óta csapatunk egyik tagja már a Waldorf Szövetség munkatársaként koordinálja, segíti ezt a munkát.

Projektjeink:

Alumni adatbázis építése

Azon dolgozunk, hogy elérjünk minden magyarországi volt Waldorf-diákot. Lehetővé szeretnénk tenni, hogy végzett diákként kapcsolatban tudjunk maradni egymással és a Waldorf-mozgalommal, és hogy szükség esetén elérhessük egymást (pl. programok, külföldi továbbtanulás, munkakeresés, tapasztalatcsere).

Ha még nem csatlakoztál, itt tudsz regisztrálni! Hírlevelünkben havonta egyszer fogunk értesíteni aktuális programjainkról, eseményeinkről, volt waldorfosokat érintő témákról. Ha a későbbiekben mégsem szeretnél tőlünk értesítést kapni, bármikor leiratkozhatsz.

Kép: Papp-Váry Zsuzsanna, egy volt Waldorf-diák (1917-2010) A kép forrása, további fotók és érdekességek az első magyarországi Waldorf-iskoláról: Juhász József honlapja

Útravaló a végzős és volt Waldorf-diákoknak

Szerettünk volna útravalóul egy kis kiadványt készíteni a végzős Waldorf-diákoknak, amiből megismerhetik, hogy hol találhatnak még „waldorfosságot” a világban az iskola után, vagyis hol találhatnak még a Waldorf szellemiségében dolgozó intézményeket, közösségeket, szakembereket.

2023 őszén kezdtünk el dolgozni a projekten, és 2024 tavaszáig folyamatosan gyűjtöttük az egyes területekhez kapcsolódó információkat. Ekkor körvonalazódott, hogy ennyi minden nem fog beleférni egy útravalónak szánt kis füzetbe, így a nyomtatott kiadványban röviden összefoglaltuk a témákat, és a részletek bemutatására létrehoztuk ezt a honlapot: www.utravalofuzet.hu

Nyomtatott kis füzetünk júniusban készült el, amelyet minden magyarországi 13.-os Waldorf-diákhoz eljuttattunk a bizonyítványosztásra. A kis füzetben a fejezetek végén QR-kódok vezetnek a honlapra, ahol az egyes témák részleteit megtalálják a diákok. Azt reméljük, hogy ezeket felkeresve segítséget kaphatnak a továbbtanulás, önkéntesség, munkakeresés, vagy akár a különböző életesemények és élethelyzetek kapcsán.

Örömmel láttuk, hogy Magyarországon – és a világban – nagyon sok területen születtek kezdeményezések és dolgoznak szakemberek ebben a szemléletben, ám sokszor nehéz róluk információt találni, így mindenkinek, aki tájékozódni szeretne ezekről a témákról, hasznos lehet ez az összefoglaló honlap, már végzett diákként is.

Programok, Útkeresés – gap year – világlátás, Életút-támogatás, Egészség, Mezőgazdaság, Nevelés, Gazdaság… és még sok más!

Jó böngészést kívánunk!

Waldorfosként a mindennapokban – országos kutatás a volt Waldorf-diákok körében

2024 júniusában lezárult az adatfelvétel a „Waldorfosként a mindennapokban” című, első országos alumni kutatásunkban, és elkezdtük az adatok elemzését. A kutatással – egyebek mellett – a volt Waldorf-diákok énhatékonyságát és élettel való elégedettségét szerettük volna megismerni. Kérdőívünk egy nemzetközi kutatáshoz kapcsolódik (ESS – European Social Survey), ennek köszönhetően vizsgálatunk eredményeit össze tudjuk hasonlítani az összes európai országban, köztük Magyarországon is elvégzett kutatás eredményeivel, vagyis a Waldorfban végzettek jellemzőit a „nem-waldorfos” eredményekkel.

A kutatásban törekedtünk a reprezentativitásra, vagyis igyekeztünk biztosítani a mintába kerülés egyenlő esélyét minden Waldorf-iskola minden volt diákjának.

A kutatást a Waldorf Ház Pedagógiai Szolgáltató Intézet kutatócsoportja végzi, melynek tagjai:
  • Balogh Anikó (szociológus, egyetemi oktató)
  • Marosváry Péter (Waldorf-pedagógus, a Waldorf Ház munkatársa)
  • Mesterházy Mária (Waldorf-pedagógus, az ELTE BGGYK Waldorf szakirányú továbbképzés tanára)
  • Molnár Blanka (Waldorf Alumni szervező, volt Waldorf-diák)
  • Szabó Eszter (szociológus, volt Waldorf-diák)

A kutatás eredményeiért kövesd az Alumni csatornáit!

(A kép forrása: Pixabay)

A világba nézek én – Waldorf Alumni folyóirat

A világba nézek én az első országos Waldorf Alumni folyóirat. Cikkek, interjúk, irodalmi alkotások jelenlegi és már végzett Waldorf-diákoktól!

A „világba nézünk”, a Waldorfon innen és túl: Waldorf-iskolák életébe pillantunk, Waldorf utáni utakról mesélünk, minket foglalkoztató, aktuális témákba mélyedünk, „a Waldorf világában” született kezdeményezések hírét, alkotásokat és gondolatokat osztunk meg az újság lapjain egymással és minden érdeklődővel, akit lapszámunk megtalál. Folyóiratunk egyelőre csak online elérhető.

Az első lapszámot itt találjátok, vagy ide kattintva le tudjátok tölteni pdf-ben is.

A második lapszámot ide kattintva tudjátok letölteni pdf-ben.

Friss információkért érdemes követni az Instagram-oldalunkat!

Jó olvasást kívánunk!

Waldorf Educatio

A rendezvény célja, hogy segítse az érettségi, pályaválasztás előtt álló Waldorf-diákokat és az érdeklődő szülőket. Célunk továbbá, hogy a diákok és a Waldorf iránt érdeklődők válaszokat kaphassanak a „Waldorf utáni élettel” kapcsolatos félelmeikre, kérdéseikre.

2018 óta minden évben megtartjuk a rendezvényt, 2021 óta pedig rögzítjük is  a program egy-egy előadását, beszélgetését, melyek  a Youtube-csatornánkon visszanézhetőek! 

Részletek: www.waldorfeducatio.hu

A következő Waldorf Educatio tervezett időpontja: 2024. október 19.

Kép: “Szabad tér”: egyéni beszélgetési lehetőség öregdiákokkal a 2022-es Waldorf Educatio-n

Egy kis sziget a Waldorf után…

Egy beszélgetőkör, amit végzett Waldorf-diákok hívtak életre a fiatal felnőttkori kihívások témájában. Állandó beszélgetőtársunk Silye Imre, a Keresztény Közösség lelkésze, aki antropozófus szemléletben tesz hozzá gondolatokat a beszélgetéshez. Várunk szeretettel minden érdeklődő fiatal felnőttet, nem csak végzett waldorfosokat!

Részletek, jelentkezés ezen a linken.

(A kép forrása: Canva)

Waldorf baba-mama-papa kör

Végzett Waldorf-diákok és Waldorf iránt érdeklődő szülők igényére, egy olyan beszélgetőkör szervezésébe fogtunk, ahol már az óvoda előtt, a 0-3 éves kor közötti időszakban is kaphatnak segítséget a szülők, ha a Waldorf szemléletében szeretnék nevelni gyermekeiket. Ahol beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek hasonló érdeklődésű anyukákkal-apukákkal és a meghívott vendégeinkkel.

A személyes, budapesti találkozók mellett online beszélgetéseket is szervezünk. Jelentkezés, részletek ezen a linken!

Facebook-csoportunk, ahol tapasztalatot és hasznos infókat tudtok cserélni: ezen a linken.

Kép: Waldorf baba-mama-papa kör a budapesti Városligetben

Waldorf-ünnepek a Waldorf után

Szeretnénk, hogy az iskolai éveink után, felnőttként is tudjunk kapcsolódni a diákként oly’ szépen megélt évkör ünnepeihez, hogy fel tudjuk eleveníteni vagy újraalkotni az iskolai hagyományokat. Ennek szellemében szerveztük meg 2022 decemberében az első Alumni Adventi kertet (más néven spiráljárást), majd 2023-ban második alkalommal is, ekkor már 50 fő részvételével.

2024-ben december 14-én szombaton tervezzük megtartani, Budapest belvárosában. A helyszínt még keressük hozzá, ha van javaslatod, felajánlásod, írj nekünk az alumni@waldorf.hu email címre!

Kép: Az első Alumni Adventi kert (spiráljárás) 2022-ben

Waldorf-iskolák segítése

Waldorf-iskolákat segítünk azzal, hogy kérésükre öregdiákokat invitálunk nyílt napokra, beszélgetésekre, ahol az érdeklődő szülők vagy diákok személyesen kérdezhetnek az iskolai és érettségi utáni tapasztalatainkról, ezzel – reményeink szerint – eloszlatva félelmeiket. Ez különösen fontos feladat a kisebb, vidéki, vagy induló Waldorf-iskoláknál, ahol még nem eléggé ismert ez a pedagógia, és a tapasztalatok szerint erősebben jelen vannak a sztereotípiák, mint ahol már régebb óta működik több Waldorf-iskola és gimnázium is.

A kéréseket közzétesszük az Alumni csatornáin és a jelentkezőket segítünk összekötni az iskolai események szervezőivel. Email-címünk: alumni@waldorf.hu

Kép: volt Waldorf-diákok beszélgetése az érdeklődő szülőkkel a bálványosi Waldorf-iskolában, 2023-ban

Utak a Waldorf után

Merre mennek tovább és milyen tapasztalatokkal a Waldorfban felnőtt diákok? Ezen az oldalon összegyűjtöttünk sok-sok interjút, cikket, videót és kutatást a témában, hogy segítsük a tájékozódást. Ha ismersz olyat, ami hiányzik a listából, megköszönjük, ha elküldöd nekünk: alumni@waldorf.hu

  • Videók:

Alumni TED előadások és beszélgetések végzett Waldorf-diákokkal a Youtube-csatornánkon!

Kép: Beszélgetés volt Waldorf-diákokkal az Online Waldorf Educatio-n 2021-ben

  • Bemutatkozások:

Végzett Waldorf-diákok mesélnek Waldorf utáni útjukról, a legkülönbözőbb szakmákban és területeken. Már több mint 40 bemutatkozást olvashattok honlapunkon!

  • Cikkek, interjúk:

Megállják a helyüket a világban a Waldorf-diákok? – Huffman Olivér (a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium volt diákjának) írása A világba nézek én 3. számában (2024)

Waldorfba visszakerülvén megéreztem azt a tipikus „Waldorf-illatot”Horváth Vanesszával beszélget Görcz Gergely (a szombathelyi Perintparti Waldorf Iskola volt diákjai). A világba nézek én, 3. szám (2024)

Az élet nem lineáris – Majerik Trisztánnal beszélget Baranyai Ádám (az Óbudai Waldorf Iskola volt diákjai). A világba nézek én, 3. szám (2024)

Muzsika a hálószobánkból Macalik Rebi  (a Kolozsvári Waldorf Líceum volt diákjának) írása. A világba nézek én, 3. szám (2024)

Camphill éltető közössége – Skócia Molnár Dorottya (a solymári Fészek Waldorf Iskola volt diákjának) írása. A világba nézek én, 3. szám (2024)

Sosem tudhatod, mit hoz az élet: Népzene a tengeren túl Ladányi Csenge Luca (a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskola volt diákjának) írása. A világba nézek én, 3. szám (2024)

Olyat alkot az ember, ami szeretetből jönInterjú Csomor Csengével (cukrász, volt Waldorf-diák). A világba nézek én, 2. szám, 28 – 39. oldal (2023)

Ha az ember szívvel-lélekkel csinálja és az az ő útja, akkor igenis lehet eredményeket elérniInterjú Almási Fannival (vállalkozó, volt Waldorf-diák). A világba nézek én, 2. szám, 40 – 55. oldal (2023)

Egészségtől közösségig és visszaGergely Anna Jázmin (Waldorf-pedagógus, végzett Waldorf-diák) írása az Új Pedagógiai Szemle 2023/1–2. számában (2023)

Mi vár ránk az érettségi után?Interjú két állami és két Waldorf-iskolában végzett diákkal. A világba nézek én, 1. szám (2023)

Szabadság, mi ha történikInterjú Paulovics Dáviddal (végzett Waldorf-diák, jelenleg Franciaországban fizikus doktorandusz). A világba nézek én, 1. szám (2023)

Két év online oktatás után – csak látni és megtapasztalni a világot!Interjú Tatár Pálmával (végzett Waldorf-diák), aki érettségi után “gap year”-re ment külföldre. A világba nézek én, 1. szám (2023)

Három a Köbön: Közösségből közösségbeInterjú három végzett Waldorf-diákkal (2022)

Waldorf után az egyetemenInterjú egy BME-n végzett Waldorf-diákkal (2020)

 

  • Kutatások: 

A Waldorf-diákok 2023-as májusi érettségi eredményei, összehasonlítva az országos középiskolai és gimnáziumi eredményekkel (2023)

Végzett Waldorf-diákok munkaerőpiaci elhelyezkedése és stresszel szembeni megküzdéseEgy szakdolgozati kutatás eredményei (2023)

Sorskövetés a Waldorf után (1. rész)Kell-e kutatni a Waldorf-diákok érettségi eredményeit, továbbtanulását, életben való “beválását”? Interjú a Sorskövetés munkacsoport két tagjával (2023). A világba nézek én, 1. szám

Sorskövetés a Waldorf után (2. rész)Kell-e kutatni a Waldorf-pedagógiát? – Interjú Mesterházy Máriával (2023).  A világba nézek én, 2. szám, 56 – 71. oldal

Sorskövetés a Waldorf után – felhívás – A Sorskövetés munkacsoport felhívása. A világba nézek én, 2. szám, 72 – 73. oldal (2023)

A Waldorf-diákok 2022-es májusi érettségi eredményei, összehasonlítva az országos középiskolai és gimnáziumi eredményekkel (2023)

„Van élet” a Waldorf után? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása (2020)

Hova tovább Waldorf-diák? – Végzett Waldorf-diákok továbbtanulása 2. rész – Szabó Eszter (végzett Waldorf-diák) szakdolgozati kutatása (2020)

25 év mérlege a Hámori Waldorf Iskolában végzett diákok szemszögéből – Érettségi eredmények, továbbtanulási arányok és a végzett diákok visszajelzései (2017)

 

…Végzett Waldorf-diákként Te is szívesen mesélnél a tapasztalataidról?

Kérjük, küldd el bemutatkozásod az alábbi űrlapon: