Megjelent a “Három a Köbön” nyolcadik száma!

Kedves Barátunk!

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy tudatos módon legyünk jelen a digitalizáció által áthatott, média uralta világunkban. Minden egyes ember érintett, de pedagógusként különösen hatalmas a tét: megtalálni a helyes attitűdöt, és ezáltal hozzájárulni a gyermekek egészséges fejlődéséhez. A következő évtizedek társadalma, a jövő generációinak sorsa múlhat most mindannyiunkon.

A“Három a Köbön” magazin nyolcadik számában három olyan embert mutatunk be, akik aktívan tesznek annak érdekében, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt – emberi mivoltuk megtartása mellett – jussanak túl ezen az óriási próbatételen.

Interjúalanyaink:
– Pethő Áron [Fészek Waldorf Iskola – médiapedagógus]
– Karkus Ottó [Fészek Waldorf Iskola – osztálytanító]
– Frisch Mihály [Szabad Gondolatok Háza Alapítvány – kurátor]

A digitalizáció veszélyének mértékét bemutatandó, ezúttal egy negyedik interjúalanyt is megszólaltatunk, és ezáltal egy „játékra”, egy megfigyelési gyakorlatra invitálunk. Az interjúk kérdéseit, a valós személyeken kívül, feltettük az interneten elérhető mesterséges intelligenciának, a ChatGPT-nek is. Ennek eredménye az interjúkat követően olvasható. Érdemes megfigyelni a gép által adott válaszokat, a „halott gondolkodás” által írt szövegeket. A megfigyelés során alkalmazott „élő gondolkodás” révén – Mihály-naphoz közeledve – talán kerülhet valami a mérleg másik serpenyőjébe is.

A Három a Köbön korábbi számai a haromakobon.waldorf.hu weboldalon olvashatók.


Jó olvasást kívánunk!

Kmety-Molnár Györgyi, Kótai Zita, Szabó Zoltán
a Magyar Waldorf Szövetség munkatársai